Malam Nisfu Syaaban

Views:
Video Information
Subhanallah..Dalam sedar tak sedar Lagi 2 minggu kita akan menyambut kedatangan bulan ramadan yang mulia.Insyallah moga diberi kesempatan lagi sekali.

Apapun malam ni malam 15 Syaaban.Malam Nisfu Syaaban..Malam Pengampunan.aku tak akan bercerita panjang. Kerana semua dah tahu kelebihan Malam Nisfu Syaaban ni..Cuma apa yang dicoretkan ini sedikit sebanyak dapat memberi Ingatan bahawa  malam nisfu syaaban adalah malam yang berkah.Minta lah apa yang dihajati dan mohon lah keampunan pada Allah.Insyallah Dikabulkan.

Dari Abu Hurairah r.a : Nabi saw bersabda : “Telah datang kepadaku Jibrail pada malam nisfu Syaaban dan dia berkata : “Ya Muhammad, pada malam ini pintu-pintu langit dan pintu-pintulah rahmat dibuka. Maka berdirilah dan kerjakan solat lalu angkatlah kedua tanganmu ke langit”. Kata saya : Hai Jibrail, apakah erti malam ini?” Dia menjawab : “Pada malam ini telah dibuka 300 pintu rahmat, maka Allah swt mengampuni orang-orang yang tidak mensyerikatkan Allah dengan sesuatupun, kecuali para ahli sihir, dukun, orang yang suka bermusuhan, peminum khamar, orang yang berbuat zina, pemakan riba, orang yang derhaka kepada kedua orang tua, orang yang suka mengadu domba dan orang yang memutuskan tali persaudaraan, maka sesungguhnya mereka itu tidak akan diampuni sehingga mereka bertaubat dan tidak mengulangi.” (Zubdathul Wa’izhin)

Dan sabda dari raulullah s.a.w yang berbunyi :-

Nabi saw bersabda : “Barangsiapa yang mengagungkan bulan Syaaban, bertaqwa kepada Allah dan berbuat ketaatan kepada-Nya serta menahan diri dari segala perbuatan maksiat, maka Allah swt mengampuni semua dosanya dan menyelamatkannya di dalam satu tahun itu dari segala macam bencana dan dari macam-macam penyakit.”


Marilah kita sama-sama memohon dan mengambil kesempatan atas kelebihan bulan Syaaban khususnya pada malam tersebut untuk membanyakkan amalan. Bertahajjud,membaca Al Quran,berzikir,memberi sedekah dan sebagainya.Sebenarnya kita digalakkan berdoa apa sahaja pada perkara-perkara yang baik pada malam tersebut.

Insyallah.
Similar Videos

Jana Pendapatan,Tanpa Modal

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...